Å sette opp en router fra GL.iNet trenger ikke være vanskelig, spesielt hvis du følger instruksjonene nøye. GL.iNet-routere er designet for å være brukervennlige og har et intuitivt grensesnitt som gjør konfigurasjonsprosessen relativt enkel, selv for de som ikke er teknisk kyndige. Her er noen generelle trinn for å sette opp en GL.iNet-router:
Pakk ut ruteren: Først må du pakke ut routeren og koble den til strøm.
Tilgang til routergrensesnittet: Åpne en nettleser på en enhet som er koblet til routeren, og skriv inn IP-adressen til ruteren i adressefeltet. Denne adressen finner du vanligvis i routerens dokumentasjon eller på bunnen av ruteren. Som oftest vil det være «192.168.8.1».
Logg inn: Når du kommer til routergrensesnittet, vil du bli bedt om å logge inn. Bruk standard brukernavn og passord som vanligvis er oppført i dokumentasjonen.
Konfigurasjon: Naviger gjennom grensesnittet for å konfigurere routeren etter dine preferanser. Dette kan inkludere å sette opp Wi-Fi-navn og passord, konfigurere sikkerhetsinnstillinger og eventuelt opprette VPN-tilkoblinger.
Lagre innstillinger: Etter at du har konfigurert routeren slik du vil ha den, sørg for å lagre innstillingene før du lukker nettleseren.
Test tilkoblingen: Til slutt kan du teste routeren ved å koble til enheter til Wi-Fi-nettverket og se om de får tilgang til internett som forventet.
Husk at spesifikke trinn og funksjoner kan variere avhengig av modellen til GL.iNet-routeren du bruker. Det anbefales alltid å følge medfølgende dokumentasjon eller online veiledninger fra GL.iNet for nøyaktige instruksjoner for din spesifikke routermodell.
GL.iNet-routere tilbyr flere tilkoblingsmoduser og funksjoner som gjør dem allsidige verktøy for å utvide og administrere et trådløst nettverk. Her er noen av hovedfunksjonene for tilkoblinger i en GL.iNet-router:
Routermodus: Dette er standardmodusen for de fleste routere, hvor GL.iNet-routeren fungerer som et frittstående trådløst aksesspunkt og distribuerer internettforbindelsen til tilkoblede enheter via Ethernet- og Wi-Fi-tilkoblinger.
Bridge-modus: I bridge-modus kobler GL.iNet-routeren seg til et eksisterende trådløst nettverk og utvider dermed rekkevidden og dekningen av det eksisterende nettverket. Dette er nyttig når du trenger å forsterke Wi-Fi-signalet uten å legge til et ekstra nettverk.
Repeater-modus: I repeater-modus fungerer GL.iNet-routeren som en forsterker for et eksisterende Wi-Fi-signal. Den mottar Wi-Fi-signalet fra en primær router og sender det deretter videre, slik at du kan forbedre dekningen og styrken til det trådløse nettverket.
Client-modus: I client-modus kobler GL.iNet-routeren seg til et eksisterende trådløst nettverk som en klient, slik at du kan koble enheter med kablet tilkobling (Ethernet) til det trådløse nettverket.
Access Point-modus: I access point-modus fungerer GL.iNet-routeren som et aksesspunkt for trådløse enheter, og lar dem koble seg til det trådløse nettverket og få tilgang til internettforbindelsen.
Mesh-modus: Noen GL.iNet-enheter støtter mesh-nettverk, der flere routere kan kobles sammen for å skape et sømløst trådløst nettverk over større områder uten å miste tilkoblingen når du beveger deg mellom dekningssonene.
Disse tilkoblingsmodusene gir fleksibilitet til å tilpasse GL.iNet-ruteren til ulike behov og situasjoner, enten det er for å forsterke et eksisterende nettverk, utvide dekningen eller koble seg til forskjellige typer enheter.
GL.iNet-enheter kjører vanligvis en tilpasset versjon av OpenWrt-operativsystemet med GL.iNet sitt eget brukergrensesnitt. På mange av deres enheter kan du aktivere LuCI, OpenWrt sitt standard webgrensesnitt, for å få tilgang til flere avanserte konfigurasjonsalternativer. Dette krever ett høyere ferdighetsnivå på brukeren, men belønningen er full fleksibilitet på oppsettet. Her er hvordan du kan bruke LuCI på en GL.iNet-enhet:
Logg inn på routeren: Åpne en nettleser på en enhet som er koblet til GL.iNet-ruteren din. Skriv inn routerens IP-adresse i adressefeltet (vanligvis «192.168.8.1» for GL.iNet-enheter) og trykk Enter. Logg deretter inn med brukernavn og passord.
Aktiver LuCI: Naviger til «More Settings» eller «Advanced Settings» i GL.iNet sitt brukergrensesnitt. Deretter finner du alternativet for å aktivere LuCI. Aktiver dette alternativet og lagre endringene.
Åpne LuCI: Etter at LuCI er aktivert, kan du åpne grensesnittet ved å skrive inn routerens IP-adresse i adressefeltet i nettleseren din og legge til «/cgi-bin/luci» etter IP-adressen. For eksempel, «192.168.8.1/cgi-bin/luci». Trykk Enter, og du skal nå se LuCI-innloggingssiden.
Logg inn på LuCI: Logg inn på LuCI med de samme legitimasjonene du brukte for å logge inn på GL.iNet sitt brukergrensesnitt.
Utforsk LuCI: Nå er du inne i LuCI-grensesnittet, hvor du har tilgang til en rekke avanserte nettverks- og systeminnstillinger. Du kan utforske og endre disse innstillingene etter behov.
Vær oppmerksom på at endringer du gjør gjennom LuCI kan påvirke ruteren din, så det er viktig å være forsiktig og sikkerhetskopiere viktige innstillinger før du gjør større endringer. GL.iNet kan også ha sin egen dokumentasjon eller veiledning for å aktivere og bruke LuCI på deres enheter, så det kan være lurt å sjekke deres nettside eller støttekanaler for mer spesifikk informasjon.
GL.iNet-routere vil som standard opprette et 192.168.8.1/24 subnett.
For å bruke VPN på en GL.iNet-router, følg disse trinnene:
Logg inn på routeren ved å åpne en nettleser og skrive inn routerens IP-adresse i adressefeltet. Standard IP-adresse for GL.iNet-rutere er vanligvis «192.168.8.1».
Naviger til «VPN» -fanen eller seksjonen i ruterens innstillinger.
Velg «VPN Client» eller tilsvarende alternativ, avhengig av routermodell og firmware.
Klikk på «Add VPN Profile» eller «Add» -knappen for å legge til en ny VPN-profil.
Velg VPN-protokollen du vil bruke, for eksempel OpenVPN eller WireGuard.
Angi de nødvendige VPN-innstillingene, inkludert VPN-serveradressen, brukernavn, passord og eventuelle sertifikater eller nøkler som kreves av VPN-tjenesten din.
Lagre innstillingene og aktiver VPN-tilkoblingen ved å klikke på «Connect» eller tilsvarende knapp.
Vent noen øyeblikk mens routeren etablerer forbindelsen til VPN-serveren. Når tilkoblingen er etablert, vil routeren vise tilkoblingsstatusen som «Connected» eller lignende.
Etter at VPN-tilkoblingen er opprettet, vil all nettverkstrafikk fra enheter som er tilkoblet til routeren, bli routet gjennom VPN-tunnelen, noe som gir sikker og anonym internettbruk. Bruk VPN Kill Switch for ekstra sikkerhet.
Vær oppmerksom på at trinnene ovenfor kan variere avhengig av routermodell, firmware-versjon og VPN-tjeneste du bruker. Noen VPN-tjenester tilbyr også spesifikke guider for konfigurering av deres tjenester på GL.iNet-routere, så det kan være lurt å sjekke VPN-leverandørens nettsted eller støttekanaler for mer detaljerte instruksjoner.
Ditt brukernavn/passord for OpenVPN på routerens VPN-tilkobling er ikke den samme brukernavn/passord-kombinasjonen (e-post/passord) du bruker når du logger inn på VPN-leverandørens nettside. Du bør kunne finne konfigurasjonen på kontodashboardet hos din VPN-leverandør.
ZeroTier og Tailscale-funksjonene er tilgjengelig på alle routere solgt på ReiseRouter.no – og på alle GL-iNet routere med version 4.2 eller høyere.
Både ZeroTier og Tailscale er et programvarebaserte virtuelle private nettverk (VPN) som muliggjør sikker, kryptert kommunikasjon mellom enheter over internett. Du oppretter et privat, virtuelt nettverk som tillater enheter å kommunisere som om de var på det samme lokale nettverket, uavhengig av deres fysiske plassering eller nettverkstopologi. ZeroTier og Tailscale er designet for å være enkelt å sette opp og bruke, og tilbyr funksjoner som ende-til-ende-kryptering, nettverkssegmentering og nettverksbrofunksjonalitet.
ZeroTier og Tailscale-funksjonene lar routeren bli med i det virtuelle nettverket, slik at du kan få tilgang til den eksternt, inkludert WAN- eller LAN-ressurser. Du får da en sikker og pålitelig tilgang til andre klienter på nettverket akkurat som om du er tilkoblet lokalt, dette inkluderer Samba-ressurser eller Plex-servere.
Merk: Fordi begge er basert på WireGuard, anbefales det ikke å bruke denne funksjonen med OpenVPN-klienten eller WireGuard-klienten samtidig, da det kan oppstå feil. Begge er for øyeblikket i beta for GL-iNet, og til tross for at vi som står bak ReiseRouter.no ikke har hatt noen problemer enda, så kan det finnes noen bugs som oppstår for ditt spesielle bruksområde.
GL-iNet har en omfattende guide for oppsett på sin hjemmeside:
ZeroTier
Tailscale
Basert på våre tester kan routerne dekke omtrent 80-100 meter i åpent landskap. Generelt bør Wi-Fi-dekningen innendørs være minst 20-30 meter, men resultatene avhenger av hvor routeren plasseres og hva slags vegger du har hjemme.
Dersom routeren er satt opp for å koble til med VPN aktivert som standard, skru av dette midlertidig og prøv på nytt.
Hvis du fremdeles ikke får koblet til, vennligst følg instruksjonene nedenfor for å deaktivere DNS-rebind-beskyttelsen.
Koble til det offentlige hotspotet som krever autentisering gjennom portaltjenesten.
Gå til Admin Panel -> MORE SETTINGS -> Custom DNS Server. Skru av DNS Rebinding Attack Protection.
Bruk nettleseren din til å besøke en nettside, den vil automatisk bli omdirigert til portaltjenesten til hotspotet.
Hvis du bruker en smarttelefon, men nettleseren din ikke blir omdirigert til portaltjenesten, vennligst slå av Wi-Fi på smarttelefonen din, deretter på igjen og koble til Wi-Fi-nettverket til routeren din på nytt. Portaltjenesten bør dukke opp direkte etter at du har skrevet inn Wi-Fi-passordet.
Enkelte portaler kan være ekstra vanskelige, og å klone MAC-adresse fra mobilen din kan være en løsning for å komme igjennom.
Følg instruksjonene her.
Ja, du kan koble smarttelefonen din til USB-porten på ruteren og deretter sette opp Tethering. Dette fungerer med både Android og iPhone.
Du kan installere OpenWrt-pakker på routeren via Admin Panel.
Få tilgang til Admin Panel via nettleseren din ved å gå til 192.168.8.1
Gå til APPLICATIONS -> Plug-ins.
Klikk på Oppdater for å oppdatere pakkearkivet og installer den pakken du trenger.
Eventuelt kan du bruke SSH for å koble til routeren. Vi anbefaler Putty for Windows-brukere. Mac/Linux-brukere kan bruke Terminal.
Når du har SSH-tilgang til ruteren, kan du installere OpenWrt-pakker med disse kommandoene:
opkg update
opkg install PackageName
Ta det med ro. Det er nesten umulig å ta livet av en GL-iNet router. Alle GL-iNet-routere har en tilbakestillingsknapp som du kan bruke for å reparere nettverket ditt eller tilbakestille ruteren til fabrikkinnstillinger. Hvis du verken kan få tilgang til det nettbaserte administrasjonspanelet eller routeren, kan du trykke på tilbakestillingsknappen.
Det er viktig å merke seg at du bør la routeren starte opp fullstendig før du utfører en tilbakestilling. Ikke start tilbakestillingen mens routeren fortsatt er i oppstartsfasen. Dette vil i såfall ta deg til Uboot fail safe mode.
Reparere nettverk
Trykk og hold inne tilbakestillingsknappen i 4 sekunder og slipp for å reparere nettverket ditt.
Tilbakestill til fabrikkinnstillinger
Det er to måter å tilbakestille firmware på.
Bruke tilbakestillingsknappen:
Trykk og hold inne tilbakestillingsknappen i 10 sekunder og slipp for å tilbakestille ruteren til fabrikkinnstillinger. All brukerdata vil bli slettet.
Merk: Hvis tilbakestillingen ikke fungerer, kan det hende du må bruke Uboot fail safe mode for å reparere ruteren.
Gjenopprett firmware i det nettbaserte administrasjonspanelet:
Hvis du har tilgang til det nettbaserte administrasjonspanelet, kan du gjenopprette firmwaren for å tilbakestille til fabrikkinnstillingene.
På venstre side av det nettbaserte administrasjonspanelet > MORE SETTINGS -> Revert Firmware
Merk: Alle gjeldende innstillinger, programmer og data vil gå tapt. Prosessen vil ta omtrent 3 minutter. IKKE slå av ruteren under denne prosessen.
Da kontakter du kundeservice, så finner vi en løsning. Er det et spørsmål som er aktuelt for flere, så vil vi selvsagt legge ut svaret her også.
Står du fast, eller har problemer med å konfigurere enheten din for noe spesifikt? Vår kundeservice er klare for å hjelpe – kundeservice@reiserouter.no